HSVE - Hond en Sport Van Elteren

Hondenmassage


Massage is het geven van mechanische prikkels op het lichaam. Deze prikkels brengen reacties tot stand en deze reacties leiden tot herstel van het evenwicht in de hond. Als het evenwicht word verbroken door belasting, dan zien we een reactie; vermoeidheid, spierpijn, myogelosen (spierknopen), verhoogde spanning, stijfheid of vochtvorming.


Afhankelijk van de conditie van de hond, zowel lichamelijk en geestelijk, reageert de hond op massage.

Rustige massage technieken kunnen de hond helpen om zich weer prettig in zijn eigen lijf te voelen en om weer vertrouwen te krijgen in de handen die hem aanraken. De hond leert letterlijk dat hij weer met zijn pootjes op de grond staat.

Bovendien heb je bij regelmatige massage, sneller in de gaten als er iets in het lichaam veranderd. Daarnaast is massage pijnstillend en helpt het bij pijnlijke gewrichten en stijve spieren.De voordelen van massage.

· Massage verlicht pijn en vermindert kramp en stijfheid.

· Een beter circulatie, zowel bloed als lymfecirculatie.

· Een beter immuunsysteem.

· Het geeft de hond vertrouwen.

· Het zorgt ervoor dat je sneller een band kunt opbouwen met je hond.

· Het kalmeert de hond.

· Massage verbetert de houding en balans.

· Het voorkomt atrofie (afname) van spieren die minder worden gebruikt.

· Het maakt spierknopen los.

· Het zorgt voor ontspanning en stressreductie.

· Het voorkomt kramp en blessures nu de hond weer ‘normaal’ gaat bewegen.

· Spieren kunnen zich na belasting en overbelasting sneller herstellen.

· Afvalstoffen worden sneller afgevoerd.

· Het helpt bij het aanleren van de verzorging, zoals het knippen van de nagels.Verschil tussen massage en sportmassage.

Massage kun je geven als het lichaam in balans is. Bij sporten krijg je belasting en overbelasting van je spieren. Hierdoor ontstaat niet alleen vermoeidheid en kramp, maar ook spierknopen die zorgen dat de spier niet goed meer kan spannen en ontspannen. Door speciale massage grepen uit de sportmassage, werken we aan het losmaken van spierknopen en bindweefselvorming te voorkomen, waardoor spieren weer normaal kunnen functioneren en eventuele klachten afnemen.


Het doel van sportmassage is dan ook de gezondheid van de sporthond te behouden, zowel voor, tijdens en na het sporten.


Tevens mag ik masseren met Etherische Oliën en edelstenen. Beide hebben een dieper effect of helpen om bijvoorbeeld een hond rustig te laten worden of zich open te stellen voor een massage of andere klachten.